Hypnotherapie wordt ingezet bij de meest uiteenlopende problematiek. Hierbij kun je denken aan:

  • Belemmerende overtuigingen zoals het diep van binnen denken dat je niet goed genoeg bent
  • Gedragingen die jou in de weg zitten, zoals: roken, overmatig eten, nagels bijten of agressiviteit
  • Het veranderen, al dan niet oplossen, van angsten, fobieën, allergieën en bij (heftige) traumatische ervaringen (PTSS)
  • Bij het verminderen of oplossen van psychosomatische aandoeningen en pijn (in dit geval is het belangrijk dat je behandelend arts op de hoogte is en ermee akkoord gaat dat hypnotherapie ingezet wordt)
  • Mogelijkheden tot het verbeteren van je (sport) prestaties

Kritisch brein

In het kort komt het erop neer dat hypnose als techniek ingezet wordt om het kritische brein (dat stemmetje of die gedachte in je hoofd die de hele dag van alles tegen je aan 'tettert') te omzeilen om vervolgens met je onbewuste te kunnen werken.

Wist je dat je nog minder dan 5% van wat je doet bewust doet en meer dan 95% onbewust? Denk bijvoorbeeld aan je ademhaling, bloedsomloop, het helen van een wondje, maar ook aan gedragingen, zoals: het bedienen van de auto op de automatische piloot of hardlopen en fietsen. Dit gebeurt allemaal onbewust. Omdat je gedragingen en handelingen hebt aangeleerd zijn ze als breinpaden in je brein komen te liggen. Het brein houdt van gemakkelijk, iets wat een aantal keer is gedaan wordt een patroon dat zich kan herhalen. Dit principe kost het minste energie. Het is handig om uit je bed te stappen en te weten hoe je je tanden moet poetsen zonder dit iedere keer opnieuw uit te vinden uiteraard.

Heel veel dingen van die 95% gaan dus goed en werken prima. Er zijn alleen ook patronen die jou nu niet meer dienen maar die je wel doet en waar je last van hebt. Zie de opsommingen in de eerste alinea bijvoorbeeld. Met hypnotherapie maak je ‘korte metten’ met deze patronen en zet je er andere voor in de plaats die beter voor je werken. Ik bedoel hier ook met nadruk op ‘je’. Ik als hypnotherapeut faciliteer jou bij dit proces, maar je doet het uiteindelijk allemaal zelf en dat maakt het zo supercool! Het mooie is, je hoeft hiervoor niet in ‘slaap’ en je geeft de ‘controle’ ook niet uit handen, om maar even wat verkeerd geïnterpreteerde aannames over hypnose te elimineren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact met mij op.