Carola, wat doet een hypnotherapeut?
Ik moet toegeven dat toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de term ‘Hypnotherapie’ ik een beetje raar stond te kijken. Hypnotherapie als in hypnose? Dat is toch dat enigszins mysterieuze “Ik knip in mijn vingers en je slaapt” of in een iets minder gunstig geval “Ik knip in mijn vingers en je loopt al kakelend op straat… in je onderbroek… als een kip zonder kop” dat fenomeen. Maar niets is minder waar. Hypnose als therapievorm, dus hypnotherapie, is super doeltreffend en ontzettend leuk om te doen! Daarnaast is het ook heel dankbaar werk want de klanten die ik krijg gaan al vrij snel met een goed gevoel weer de deur uit (online sessie en bij je thuis is ook mogelijk trouwens).
Breed toepasbaar
Hypnotherapie wordt ingezet bij de meest uiteenlopende problematiek. Hierbij kun je denken aan belemmerende overtuigingen zoals het diep van binnen denken dat je niet goed genoeg bent of gedragingen welke jou in de weg zitten zoals roken, overmatig eten, nagels bijten of agressiviteit bij het minste of het geringste. Maar ook bij het oplossen van angsten, fobieën, allergieën en bij (heftige) traumatische ervaringen (PTSS). Hypnotherapie kan ook een grote rol spelen bij het oplossen van psychosomatische aandoeningen en pijn. In dit laatste geval is het belangrijk dat je behandelend arts op de hoogte en ermee akkoord gaat dat hypnotherapie ingezet wordt. En als laatste voorbeeld biedt hypnotherapie mogelijkheden tot het verbeteren van je (sport) prestaties.
Het kritische brein
In het kort komt het erop neer dat hypnose als techniek ingezet wordt om het kritische brein (dat stemmetje of die gedachte in je hoofd die de hele dag van alles tegen je aan tettert) te omzeilen om vervolgens met je onbewuste te kunnen werken. Wist je dat nog minder dan 5% van wat je doet bewust doet en meer dan 95% onbewust? Denk bijvoorbeeld aan je ademhaling, bloedsomloop, het helen van een wondje, maar ook aan gedragingen zoals het bedienen van de auto op de automatische piloot of hardlopen en fietsen. Dit gebeurt allemaal onbewust. Omdat je gedragingen en handelingen hebt aangeleerd zijn ze als brein paden in je brein komen te liggen. Het brein houdt van gemakkelijk, iets wat een aantal keer is gedaan wordt een patroon, wat zich kan herhalen. Dit principe kost het minste energie. Het is ook wel handig om uit je bed te stappen en te weten hoe je je tanden moet poetsen en dit niet elke keer opnieuw uit te vinden uiteraard.
Heel veel dingen van die 95% gaan dus goed en werken prima. Alleen er zijn ook patronen die jou nu niet meer dienen maar die je wel doet en waar je last van hebt. Zie de opsommingen in de 2e alinea bijvoorbeeld. Met hypnotherapie maak je ‘korte metten’ met deze patronen en zet je er andere voor in de plaats welke beter voor je werken. Ik bedoel hier ook met nadruk op ‘je’. Ik als hypnotherapeut faciliteer jou bij dit proces, maar je doet het uiteindelijk allemaal zelf en dat maakt het zo supercool! En het mooie is, je hoeft hiervoor niet in ‘slaap’ en je geeft de ‘controle’ ook niet uit handen, om maar even wat verkeerd geïnterpreteerde aannames over hypnose te elimineren ;)
Ik ben heel blij dat ik met hypnotherapie in aanraking ben gekomen en al vrij snel zelf opleidingen heb gevolgd. Ik zie hypnotherapie als een therapievorm met veel mogelijkheden. De technieken welke ik geleerd heb, zoals bijvoorbeeld regressietherapie, kan ik uitbreiden met andere technieken uit bijvoorbeeld de coaching, familieopstellingen en gestalttherapie. Op deze manier ben ik in staat om een passende therapievorm toe te passen op het probleem waar de klant mee komt. Daarbij vind ik humor ook erg belangrijk en dat is met hypnotherapie een ideale combinatie!
Meer weten?
Nieuwsgierig geworden en wil je nog meer te weten komen over hypnotherapie? Kijk dan verder op mijn website, vraag het gratis E-Book aan of maak een afspraak voor een sessie.
Waarom Vitcraft?
- Vertrouwen in jezelf
- Gericht op een positieve verandering
- Vertrouwd en met humor